מראה מראה שעל הקיר, מי הכי יפה בעיר?

מה שחשוב זה כשנכנסים לאתר הוא יהיה מהיר, יעבוד, ו..זהו, לא?

 

מה זה ממשק משתמש?

ממשק משתמש הוא המקום בו מתרחשת האינטרקציה בין המשתמש לבין המערכת. זהו בעצם החלק היחיד במערכת שהמשתמש מודע אליו, וכשאנחנו אומרים מערכת אנחנו מתכוונים לתוכנה, לאתר או אפילו מכשיר וחפץ שמשרתים מטרה מסוימת עבור המשתמש.

 

ממשק משתמש של פעם

תארו לכם מצב שבו אתם גולשים באתר האהוב עליכם וכל פעם כשאתם רוצים לראות מידע נוסף - מופיע כפתור עם ציור רנדומלי. מצב כזה שגורם לחוסר ודאות הוא מצב שגורם מבוכה ליוזר שלא מבין מה רוצה ממנו ״המחשב״, אבל במינוח של היום - המבוכה היא כולה של המתכנת.

אכן, בעבר היה נהוג לחשוב שמי שלא טוב מספיק לעבוד עם מחשבים - שיעבוד עם נייר. 
בעבר, מחשבים היו מערכות למומחים בלבד, והיה נדרש רקע במחשבים, במערכות הפעלה ואפילו בתכנות על מנת לגרום ל״מחשב״ לבצע את מה שאתה רוצה שיבצע.
באותם זמנים גם עולם הגרפיקה המומחשבת לא היה מפתוח במיוחד (או לא קיים בכלל) ולכן נאצלנו לעבוד עם אותיות, מספרים וסמלים בלבד, על מנת להזין מידע לתוך מערכות המחשוב שלנו.

נזכר בזמן הלא כל כך רחוק, שלכל אחד מאיתנו היה דוד/אח/אבא/אמא שמבין במחשבים וכולם נאצלו להעזר בו על מנת לפרמט את המחשב, להתקין משחק, או אפילו לגבות תיקיית מסמכי word.
זה נשמע עכשיו קצת מצחיק כי עכשיו כל אחת מהפעולות האלה נעשות בקליק.
תארו לכם שכל פעם שאתם רוצים לגלול בפיד שלכם בפייסבוק הייתם צריכים להעזר באדם נוסף בעל ידע בתכנות. תרחיש כזה הופך את קיומו של פייסבוק למיותר לגמרי!

 

התפתחות העולם שהשפיעה על התחום

עם הזמן, עולם המחשבים התפתח. המעבדים נעשו חזקים יותר, הזכרונות והדיסקים גדולים יותר ועם זאת התפתח עולם הגרפיקה.
במקביל, עולם האינטרנט גדל - והנגישות לתכנה חינמית נפרש בפני אנשים רבים. כל אחד נהיה יכול לגשת לאתרים ברשת דרך המחשב השולחני בעבודה, או מחשב ביתי.
עם זאת, כשהפלאפונים והטאבלטים נהיו נפוצים והפכו למוצר חובה בכל בית - כאן זה הפך להיות ברור: כולנו רוצים להשתמש בתוכנה, באתרים ובמכשירים טכנולוגיים מתקדמים!
הצורך הזה בעולם המידע ובשירותי הטכנולוגיה עבור כל אחד הוא זה שחיזק מאוד את חשיבות עולם ממשקי המשתמש.
 

הבנתי את החשיבות, מה זה אומר ממשק משתמש נוח?

כמובן שממשק משתמש נוח הוא עיניין של טעם וריח. אבל ישנם קווים מנחים שהם נוחים למרבית האנשים והם דיי בסיסים.

  •  ריבוי תמונות או אייקונים: במקום לקרוא משפט שלם אפשר להשתמש באייקונים שאליהם רגיל המשתמש ויודע מיד לצוד אותם ולפרש אותם ברגע שהוא צריך אותם. לדוגמא: זכוכית המגדלת שמציינת חיפוש, כפתור ״+״ שמשמעותו הוספה, אייקון של פח אשפה שמשמעותו מחיקה.
    למרות זאת, הסכנה שטמונה בכך היא שימוש באייקונים שלא מוכרים לכולם וללא כל מלל, במקרה כזה קשה להבין מה הכפתור יבצע וניאלץ ללחוץ עליו כדי לראות מה הוא עושה. יתכן ופעולה זו תוביל לתוצאה הלא רצויה, מה שיגרור תסכול רב.
     
  •  מערכת שמובילה אותך למה שאתה צריך: בעבר היה נהוג להעמיס על אתרים המון מידע, תמונות, כפתורים ואפשרויות. היום החכמנו להבין שהפשוט הוא החכם החדש. אנחנו לא זקוקים למערכת שתעמיס עלינו ותבלבל אותנו, אנחנו רוצים לראות את מה שאנחנו צריכים ישר מול העינים ולא להתחיל להתלבט.
     
  • התנהגות מנומסת מצד התוכנה: נכון שאתר שאתם גולשים בו הוא לא החבר הכי טוב שלכם, אבל אתם מבלים כל כך הרבה זמן באינטרנט ובאפליקציות בנייד שלכם... יותר זמן מאשר עם החבר הכי טוב שלכם. לכן חשוב שהאפליקציה תתנהג ברגישות כלפי היוזר, דוגמאות לכך הן: תצוגה של סרגל התקדמות בתהליכים שלוקחים הרבה זמן (זה לא כיף להמתין דקות ארוכות ואז להבין שהאפליקציה נתקעה ושום דבר לא התקדם בינייתים אלא סתם חיכינו), הצגת הודעת שגיאה כאשר התרחשה (כדי שנדע שמה שניסינו לעשות לא קרה, ולא נאבד מידע שהקלדנו), הצגת הודעת הצלחה (אנחנו לא אוהבים להיות באוויר ולנסות ללחוץ שוב כדי להבין אם הפעולה שביצענו עברה או לא). בנוסף, הודעות השגיאה צריכות להיות מנוסחות בצורה יפה ומנומסת, וברורה כך שהמשתמש ידע מיד מה עליו לתקן כדי להמשיך בתהליך אותו הוא רוצה לבצע (לא קשה להזכר כמה פעמים התרגזתם על תוכנה שפשוט לא הבנתם מה היא רוצה ומה הסיבה שהיא לא עובדת... לא צריך לעשות מדיטציה כדי לגרום לתוכנה לעבוד איתך).
     
  •  ממשק נעים לעין: ממשק יפה הוא לא רק כיפי לשימוש, ונותן רצון להשאר באתר, אלא גם יכול לשנות לגמרי את חווית המשתמש.
    צבעי טקסט הם בין המכות הקשות ביותר באתר האינטרנט: טקסט אפור בהיר על רקע לבן, טקסט בצבעים שצורמים בעיניים למשל צהוב.
    אבל לא רק זה - גם רקע צורם לעין עושה את הגלישה באתר להיות בלתי אפשרית. גם ניגודיות גרועה בין צבע התוכן לצבע הרקע (למשל כחול על אדום) גורמים למשתמש להתעייף ולברוח מהמערכת.
    בכוחו של הממשק להקל על המשתמש ולגרום לו לחוויה נעימה, יפה ומקושטת, או לגרום לו לקלל ולעזוב את המערכת תוך שניה. עיצוב הממשק הוא אחד הדברים שיגרמו למשתמש להחליט במילי שניה בה הוא נפגש עם האתר האם הוא נשאר או ימשיך לדפדף הלאה.

 

אז בעצם זה הגיוני לצפות שיהיה לי נוח לעבוד עם התוכנות?

לסיכום, היום אנחנו כבר יודעים, אנחנו רוצים שהתוכנה שלנו - בין אם היא אתר, אפליקציה בנייד, טלוויזיה חכמה, או תוכנת מידע בעבודה - יעבדו איתנו ולא נגדינו.
המערכת צריכה להתאים את עצמה כמה שיותר אלינו המשתמשים, ולא אנחנו הם שמצופים להבין את מוחו הקודח של המתכנת מאחורי המחשב.
נכון, חשוב שהתוכנה תעבוד מהר, לא תתקע, ותספק לנו את האפשרות לבצע את הפעולות שאנחנו רוצים לעשות בה, אבל חשובה לא פחות הדרך להגשמת החזון הזה.

רוב המשתמשים מצביעים בכסף שלהם - במכשירים שהם קונים, או בחנות האפליקציות - באפליקציות שהם מורידים,
בזמן שלהם - באתרים בהם הם משוטטים, למערכות שנותנים להם את החוויה הטובה ביותר מבין אלה המוצעות בשוק.
ממשק משתמש איכותי הוא ההבדל בין לקוח מרוצה לבין לקוח מרוגז או בכלל לקוח שנטש.

 

וכל זה רק על קצה המזלג.

 

Stay tuned!

 

 

 

שיתוף:

תגובות